Koppel Sonos en Spotify en luister naar je favoriete muziek

0
1860

Een draadloos film-, muziek-, en televisie systeem past helemaal bij deze tijd. Dankzij WiFi kun je op elke plek in huis naar je favoriete muziek luisteren. Zo is het mogelijk om in de badkamer relaxte jazzmuziek af te spelen, terwijl er in de huiskamer popmuziek klinkt. Een zeer bekend bedrijf die dit mogelijk maakt is Sonos. Het bracht in 2002 voor het eerst een draadloos muzieksysteem op de markt. In de afgelopen jaren heeft Sonos een groot aantal extra functies toegevoegd. Zo is het mogelijk om je afspeellijsten van Spotify af te spelen via Sonos. Hoe werkt dit?

Het Sonos draadloze muzieksysteem
De producten Sonos gaan al jarenlang als zoete broodjes over de toonbank. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder Play One en Play Base.  Muziekliefhebbers schaffen ze bijvoorbeeld aan met een mooie korting bij electronicawinkels zoals de Mediamarkt. Sinds de komst van het internet verkoopt Sonos haar producten ook online, onder andere via de webshop van de Mediamarkt. Producten zoals audiosystemen worden binnen enkele werkdagen aan huis bezorgd. De audiosystemen van Sonos spreken veel klanten aan omdat ze allerlei muziek applicaties bevatten. Zo is het mogelijk om je eigen afspeellijsten samen te stellen en kun je elk moment van de dag live naar de radio luisteren. Bovendien bevat het Sonos draadloze muzieksysteem een speciale controller waarmee je zelf radiozenders met je favoriete artiesten kunt creëeren.

Artist of trackradio
Misschien heb je een favoriete zanger- of zangeres waar je al jarenlang naar luistert. Het Sonos muzieksysteem heeft een speciale zoekfunctie waarmee je binnen enkele seconden jouw favoriete artiest kunt vinden. De zoekresultaten zijn meestal zeer uitgebreid. Daarnaast is het mogelijk om te zoeken naar een bepaald nummer via ‘Trackradio’. Hou in dat wel rekening met het feit dat het afspelen van een track op iOS of Android anders werkt dan bij een PC of Mac computer. Hou bij een iOS of Android apparaat de track die je wilt afspelen ingedrukt om een speciaal menu te laten verschijnen. Klik vervolgens op ‘meer’  en ‘radio starten’. Op de PC op Mac is het de bedoeling dat je met de rechtermuisknop op de track klikt en ‘info en opties’ selecteert. Volgens kun je de radio starten en brengt het Sonos muzieksysteem een mooi en helder geluid voort.

Samenwerking tussen Sonos en Spotify
Sinds enige tijd werkt Sonos samen met het bekende streamingbedrijf Spotify. Daardoor is het tegenwoordig mogelijk om op je Sonos muzieksysteem te luisteren naar je Spotify afspeellijst. Spotify is een Zweeds bedrijf dat bestaat sinds 2006. Door middel van algoritmes biedt het nieuwe muziek aan. In de afgelopen jaren is het gaan samenwerken met diverse partijen. Zo kunnen muziekliefhebbers uit de hele wereld kunnen het Spotify abonnement voor Sonos afsluiten. Zo is het onder andere toegankelijk in Argentinië, Australië, Estland, Finland, Luxemburg, Portugal, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het is slechts een kleine greep uit de landen waar Spotify en Sonos zeer populair zijn. Ook in Nederland kun je sinds 2010 op elk moment van de dag via Sonos naar je favoriete muziek luisteren.

Koppeling tussen Sonos en Spotify maken
Voor het beluisteren van je favoriete nummers dien je via de Spoty app jouw muziek naar Sonos te sturen. Daarvoor moeten Sonos en Spotify met elkaar worden gekoppeld. Alleen op die manier worden al je Sonos apparaten in de Spotify app weergeven. In principe heb je voor het koppelen maar een paar minuten nodig. Ga naar ‘beschikbare apparaten’ en klik op het tabblad ‘meer’. Als het goed is zie je daar de opties ‘instellingen’ en ‘mijn Sonos account’ staan. Volg vervolgens de aanwijzingen op het scherm om de koppeling tot stand te brengen. Het bedienen van de Spotify app in Sonos is vervolgens vrij eenvoudig. Als het goed is verschijnt er in de app het zogeheten ‘Je hoort nu’ scherm. Tik daarin op ‘beschikbare apparaten’ en selecteer de Sonos speaker die je graag wil afspelen. Gebruik de Spotify app zoals je altijd doet, en geniet van je favoriete muziek.

Spotify premium abonnement afsluiten
Spotify biedt allerlei extra functies aan, zoals het toevoegen van extra speakers. Deze optie werkt alleen in combinatie met de Sonos app. Onthoud dat je Sonis en Spotify alleen kunt gebruiken met een Spotify premium abonnement. Deze kun je afsluiten bij verschillende aanbieders. Gemiddeld ben je voor een Spoty abonnement 10 euro per maand kwijt, maar je kunt het beste even kijken bij de aanbieder. Soms worden er namelijk speciale acties aangeboden waardoor je goedkoper uit bent. Heb je al een Spotify account? Soms kan het enige tijd duren voordat de upgrade naar premium wordt doorgevoerd. Ga er vanuit dat het ongeveer 30 minuten in beslag neemt. Vergeet overigens niet om het Spotify account vanwege veiligheidsredenen na 60 dagen opnieuw te bevestigen

Zorg voor afwisselende muzieklijsten
De afspeellijst van Spotify op het Sonos muzieksysteem is gebaseerd op jouw tijdzone en wordt 24 uur per dag bijgewerkt. Dit heeft als voordeel dat je niet telkens dezelfde muziek luistert. Soms is afwisseling erg fijn, bijvoorbeeld omdat je stemming veranderd. In dat geval is het een goed idee om de Spotify afspeellijst aan te passen. Vervolgens hoor je via het Sonos muzieksysteem liedjes die perfect bij de ochtend, middag of avond passen. Speel bijvoorbeeld relaxte muziek af in de ochtend of creëer met popliedjes een vrolijke sfeer in de middag.

Spoty album vinden in het Sonis muzieksysteem
Het kan even wennen zijn wanneer je voor de eerste keer Spotify gebruikt op je Sonos muzieksysteem. Waar vind je bijvoorbeeld de opgeslagen albums van Spotify in de Sonos app? Maak je geen zorgen wanneer je het even niet kunt vinden! Het is namelijk opgeslagen onder de knop ‘Spotify’. Klik in dit gedeelte op ‘muziek’ en ‘albums’. De desktop applicatie en webplayer van Spotify geven doorgaans alle albums met minimaal een opgeslagen track weer. Wel is het mogelijk om ‘Enkel Opgeslagen Albums’ op de desktop of ‘Enkele Volledige Albums’ op het wereldwijde web weer te geven. Deze optie is zeer handig omdat het overeenkomt met de weergave binnen Sonos.